sábado, 22 de agosto de 2015

104 aniversari del naixement d'Enric Valor

Dissabte 22 d'agost es commemora el 104 aniversari del naixement d'Enric Valor i Vives (1911-2000), un dels escriptors més importants de la nostra literatura contemporània. Nascut a Castalla en el si d'una familia de la petita aristocracia rural, es va formar a l'Escola Mercantil de Comerç d'Alacant i, paral.lelament, va estudiar llengua i literatura catalanes de manera autodidacta.

Com a escriptor i estudiós de la nostra literatura de transmissió oral, va recopilar i literaturitzar rondalles de les zones rurals del País Valencia fins reunir un corpus de más de trenta-sis històries d'un gran valor folklòric, a partir de les quals va crear un imaginari narratiu propi que ha servit d'inspiració a molts dels nostres rondallistes més importants, com Jordi-Raúl Verdú, que acaba de fer una adaptació al llenguatge infantil de les principals rondalles de Valor publicades per l'editorial Bullent.

A banda de la compilació rondallística d'Enric Valor, cal destacar la seua obra novel.lística, que va començar pels volts de 1950 amb l'obra L'ambició d'Aleix, a la qual van seguir Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l'horitzó que conformen el que coneixem com la Trilogía de Cassana.

Des del punt de vista gramatical i normatiu, títols com Curso de lenua valenciana (1966), Millorem el llenguatge (1971), Curs mitjà de gramática catalana, referida especialmente al País Valencia (1977) i La flexió verbal (1983), entre d'altres, han sigut d'una importancia cabdal per a l'ensenyament i la difusió de la nostra llengua.

La seua tasca literaria i gramatical i el seu indiscutible mestratge com a estudiós ha sigut reconegut per diverses institucions com L'Institut Interuniversitari de Filología Valenciana, del qual fou membre des de la seua fundació el 1978, L'Institut d'Estudis Catalans, des del 1986, i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual fou Soci d'Honor i Vicepresident pel País Valencia, entre d'altres.

Des de fa uns anys, cada 22 d'agost de li ret homenatge a les 7.15 h del matí a l'Alt de Guisop, a la seua Castalla natal. Podeu trovar més información en http://www.eltempir.cat/ca/2015/07/25/pujada-a-lalt-de-guisop-en-el-104e-aniversari-denric-valor-el-22-dagost/
.
Lliris Picó

No hay comentarios:

Publicar un comentario